Audi koristi dron za lociranje automobila

on
Categories: Audi, Vesti iz auto industrije
audi koristi dron

Kako Audi koristi dron za lociranje vozila u automobilskoj fabrici?

Audi koristi dron sa posebno razvijenim UAV sistem za lociranje vozila koja su spremna za otpremu na njihovom mestu Neckarsulm. Audi delovi na na[em lageru. Uređaj leti samostalno nad područjem otpreme vozila na ovom mestu Audi. Dron koristi GPS i RFID tehnologiju da identifikuje i sačuva tačan položaj svih vozila nad kojima je preleteo, pomažući tako zaposlenicima Audija da planiraju potrebne korake od završetka vozila do slanja kupcima.

Na lokaciji Neckarsulm svakodnevno se pokreću mnogi različiti modeli Audija: Audi A4 Sedan, A5 Cabriolet, Audi A6, Audi A7 i Audi A8, kao i Audi R8 kompanije Bollinger Hofe. Nakon proizvodnje, zaposleni parkiraju vozila na za to predviđenim mestima u pogonu. Da bi se osiguralo da svaki Audi odavde pronađe put do svog novog vlasnika, potrebno je tačno planiranje od proizvodnje do otpreme. Od nedavno zaposleni u Audiju u Neckarsulmu dobijaju pomoć odozgo u ovom procesu. Koriste dron koji olakšava i efikasnije lociranje vozila na lokaciji.

AUDI DELOVI – 50 BRENDOVA

S obzirom da je tamo napravljeno toliko različitih modela, lokacija je jedna od najsloženijih u grupi Volksvagen. U nasoj prodavnici se nalaze delovi Audi po akcijskoj ceni. To precizno planiranje narudžbi čini posebno izazovnim. „Brzo lociranje vozila stvara viši kvalitet procesa i dalji je korak na putu ka digitalnoj proizvodnji. Dron pruža Audiju podršku iz potpuno nove perspektive. Sada ćemo deliti svoja iskustva sa drugim Audi lokacijama i unutar VV Grupe “, objasnio je Steffen Conrad, menadžer projekta u oblasti upravljanja inovacijama na Audi lokaciji u Neckarsulmu.

Potpuno automatizovana operacija mapiranja automobila

Osnova je tehnologija koju nemački proizvođač automobila koristi već duže vreme: čip RFID (identifikacija radio frekvencije) sa pripadajućim identifikacionim brojem vozila koji svaki Audi već dobija u autolimariji. Specijalno razvijeni heksakopter, bespilotna letelica sa šest propelera, leti iznad područja otpreme vozila na unapred definisanim rutama na visini od oko deset metara (32,8 stopa) i određuje tačan položaj automobila koji su tamo parkirani. Dron koristi RFID čitač za očitavanje svakog vozila dok leti direktno iznad područja otpreme i čuva identifikovani GPS položaj. Čim leteći uređaj sleti, podaci se automatski prenose u bazu podataka putem Vi-Fi mreže. Posle leta, rezultat se zatim prikazuje na digitalnoj mapi za zaposlene.

Dron poleće, leti i sleće na potpuno autonomni način. Obučeni zaposleni u Audiju započinju i nadgledaju let sa laptopa ili tableta. U slučaju nužde mogu da koriste daljinski upravljač da intervenišu u inače potpuno automatskom radu. Četiri zaposlena su već obučena za upotrebu industrijskih dronova. Kao deo ove obuke, dobili su i ono što je poznato kao „dozvola za letenje“.

Pre svakog leta, bespilotna letelica automatski prima vremenske uslove oko pogona u Neckarsulmu. Ako je vetar prejak ili na udare ili ima previše kiše, trut neće poletati. Pored toga, softver proverava nivo baterije drona i temperaturu baterije pre svakog leta. Ako nešto ne spada u navedene sigurnosne parametre, ostaće na zemlji.

Pilot projekat je prebačen na trajna serijska ispitivanja, u okviru kojih će stručnjaci na lokaciji Neckarsulm prikupiti dalje iskustvo. Moguće je da će se dronovi ubuduće koristiti za lociranje vozila i na drugim Audi lokacijama.