Ford Mondeo odlazi u istoriju

on
Categories: Ford, Vesti iz auto industrije
ford mondeo, ford mondeo karavan, ford mondeo iskustva

Ford Mondeo prestaće da se proizvodi 2022. godine nakon 29 godina proizvodnje

Loše vesti! Ford Mondeo biće „ukinut“ početkom 2022. godine, jer njegov proizvođač reaguje na „sve veće promene u željama kupaca“ u Evropi. Fabrika u Valensiji, u Španiji, u kojoj je trenutno izgrađen Mondeo, umesto toga će napraviti EV baterije i 2,5-litarski benzinski motor za hibride Ford Kuga, Galaki i S-Mak.

Ford je prodao preko pet miliona Mondea od kada je lansiran 1993. Bio je izuzetno uspešan (barem u Evropi) tokom prve polovine svog života.  Prodaja je počela da pada kako je srednja Engleska odlučila da će mnogo pre imati SUV / umesto toga, crossover (ili BMV, Audi ili Mercedes niskih specifikacija). Očigledno je oko 81.000 Mondea prodato u Velikoj Britaniji 2001. godine, ali prošle godine Ford je prebacio samo neznatnih 2.400.

AUTO DELOVI FORD U NAŠOJ PONUDI

Sada, nakon skoro tri decenije u prodaji, Ford je bio primoran da prizna da Mondeu nije mesto u budućnosti. Budućnost je  orijentisana na SUV vozila i zahteva da kompanija postane potpuno električna do 2030. Ford kaže da će ponuditi priključne hibridne verzije svih svojih automobila do 2026. godine. Njegovo „prvo evropsko izgrađeno, potpuno električno putničko vozilo“ će sleteti 2023. godine.

Tokom godina Mondeo je postao nešto poput velike britanske ikone. Možda ste čuli izraz „Mondeo čovek“, koji je Toni Blair sredinom devedesetih koristio da predstavlja grupu glasača koja mu je na kraju pomogla da ga izabere za premijera.

FORD DELOVI -POPUST 38%

Devedesetih je bio vrhunac Mondea –  prvi Ford dizajniran je da bude „globalni automobil“ (mada je bio uspešan samo u Evropi). Svi su ga imali ili su poznavali nekoga ko jeste. Bio sjajan automobil, i to većim delom svog života (iako je današnji model pomalo prosečan).