Fiat 500 (Fića): Istorija, razvoj, specifikacije

on
Categories: Fiat, Vesti iz auto industrije
fiat 500 srbija. fiat 500, fiat 500L, fiat 500Xl

Fiat 500

Fiat 500 popularniji u prošlosti kod nas kao Fića, prolazi kroz modernu transformaciju u futuristički automobil. Fiat 500, Fiat 500L, Fiat 500XL su novi modeli Fiće (Zastave 750).

Priča o Fiatu koji svi danas volimo datira još od 1957. godine kada je Fiat lansirao mali, jeftin, funkcionalan i ekonomičan Cinkuecento (500 na italijanskom). Bio je to savršen automobil za posleratnu Italiju i pokazao se jeftinim i pouzdanim za potrošače.

AUTO DELOVI ZA FIAT NA NAŠEM LAGERU

Dizajnirao ga je Dante Giacosa, originalni model bio je dugačak nešto više od dva metra i pokretao ga je dvocilindrični motor od 497 kubika. yugo. Motor montiran straga povećao je svoju okretnost i kada se udružio sa svojom zaokruženom veličinom, osigurao je da je savršen automobil za provlačenje kroz drevne italijanske ulice, od kojih mnoge nikada nisu napravljene za smeštaj automobila. Brzo je stekao reputaciju, koju i danas podržava kao savršenog gradskog pratioca.

Fiat Cinkuecento je postao poznat kao „narodni automobil“ i pokazao se toliko popularnim da je gotovo četiri miliona proizvedeno od 1958-1975 kada je proizvodnja prestala.

Moderni, savremeniji Fiat

2007. godine, Fiat je obnovio svoj stari model Cinkuecento, odlučivši da ga pusti kao numerički nazvan model 500.

Inspirišući se na originalni model, je imao kultni retro stil koji se pokazao trenutno popularnim. Znatno veći od originalnog modela, i dalje je bio zaokružen u poređenju sa mnogim drugim modernim automobilima, pa je nastavio da nudi veliku svestranost kao gradski trkač.

FIAT DELOVI NA NAŠEM LAGERU

Kada je prvi put predstavljeno preko 500.000 kombinacija personalizacije bilo je dostupno u spoljašnjosti, unutrašnjosti i različitim oblogama, tako da su ljudi mogli da izrade želju svog srca i dobiju nešto zaista jedinstveno.

Odmah je Fiat 500 osvojio nagradu za evropsko vozilo godine 2008. godine i imao je rekordnu prodaju. Do 2012. godine, milioniti Fiat petsto sišao je sa proizvodne trake.

Fiat 500 druge generacije

U 2015. godini, nakon osam godina na tržištu, 500 je ponovo pokrenut sa osveženjem. Iako je zadržao svoj klasični izgled, dobio je vizuelna poboljšanja poput novih farova, većih svetla za maglu i redizajnirane maske. Dok je unutra bio opremljen novim tehnologijama, uključujući infotainment sistem i izbor tri nova motora za bolju ekonomičnost goriva. Povrh toga, poboljšane sigurnosne funkcije osiguravaju da je u skladu sa sve većim sigurnosnim standardima.

Fiat 500 modeli

  • FIAT 500C
  • FIAT 500X
  • FIAT 500L
  • FIAT 500XL