Stellantis četvrti najveći proizvođač automobila

on
Categories: Citroen, Fiat, Peugeot, Vesti iz auto industrije
fca groupa, psa grupa

Zvanično je: Fiat Chrysler i PSA Group su sada Stellantis

Spajanje dve marke je završeno, čineći Stellantis operatorom 14 marki vozila i četvrtim najvećim proizvođačem automobila na svetu.

PSA Grupa i Fiat Chrysler Automobiles (FCA) zvanično su se spojili da bi stvorili Stellantis, okupljajući 14 marki automobila širom sveta. Završetkom spajanja koje se radi više od godinu dana, Stellantis postaje četvrti najveći svetski proizvođač automobila po obimu i treći po prihodu. Sada su pod kišobranom Stellantis Chrysler, Dodge, Jeep, Ram, Fiat, Alfa Romeo, Abarth, Lancia i Maserati – zahvaljujući FCA – kao i Citroen, DS, Opel, Peugeot i Vaukhall, zahvaljujući PSA.

Sedište kompanije Stellantis biće u Amsterdamu, a operativni centri imaće se u Francuskoj, Italiji i Sjedinjenim Državama. Generalni direktor Stellantisa Carlos Tavares rekao je na današnjoj konferenciji za novinare da će ovo spajanje omogućiti dvema kompanijama da udruže snage kako bi stvorili „visoko efikasne“ automobile. To će dati mogućnost različitim brendovima da se oporave i rastu.

Trenutno je nejasno da li će neki od 14 brendova biti isključeni iz portfelja Stellantis-a; Tavares danas ne bi precizirao. Bez obzira na to, postavljena su pitanja da li će i Fiat i Chrysler preživeti spajanje, jer su se oba mučila poslednjih godina. A u slučaju Peugeota, njegov povratak u SAD je sada neizvestan. Početkom 2019. objavljeno je da će se Peugeot vratiti na američke puteve do 2026. godine.

Fokus na električne automobile...

Fokusna tačka za novu kompaniju je elektrifikacija i broj elektrifikovanih vozila u njenoj liniji. Auto delovi Fiat na našem lageru. . Trenutno Stellantis na tržištu ima 29 elektrifikovanih vozila – uključujući potpuno električna i hibridna vozila – i ponudiće ih 39 do kraja 2021. Tada će do 2025. godine kompanije Stellantis proizvesti „jedan elektrifikovani model za svaki novopokrenuti globalni model“.

Planovi za spajanje prvi put su najavljeni u oktobru 2019. godine, ali ih je odgodila pandemija koronavirusa. Sada kada je to prošlo, bivši izvršni direktor FCA, Mike Manlei, rukovodiće operacijama u Severnoj Americi za Stellantis. Spajanjem će, prema Tavaresu, dve kompanije uštedeti 6,1 milijardu dolara u narednim godinama. Delovi Fiat u našoj ponudi. 80% te uštede biće ostvareno pre 2025. godine, rekao je Tavares.